Автор: Дарина Григорова, bnr.bg Следвайте Гласове в ТелеграмСтрашно е, когато виждаме как Божии

...
Автор: Дарина Григорова, bnr.bg Следвайте Гласове в ТелеграмСтрашно е, когато виждаме как Божии
Коментари Харесай

Василианна Мерхеб: Всеправославен събор може да пресече разкола в украйнското православие, причинен от патриарх Вартоломей

Автор: Дарина Григорова, bnr.bg Следвайте " Гласове " в Телеграм

Страшно е, когато виждаме по какъв начин Божии чиновници и вярващи стават жертва на нечувани политически гонения, а разколът в православието пуска своите метастази в разнообразни поместни църкви. За това сигнализират български православни християни в петиция до Светия Синод на БПЦ – „ Отворено писмо – Възвание в поддръжка на Украинската Православна Църква и за опазване на каноничната съборност на Църквата Христова “. Според Василианна Мерхеб, богослов и политолог по обучение и съавтор на подписката, повода за разкола в Украйна е публикуван томос от вселенския патриарх Вартоломей, оповестил се за глава на Православието, в несъгласие на православните догми.

- Василианна, неотдавна внесохте една петиция до Светия Синод. За какво е тя и какви хора са взели участие в тази петиция?

- Ние внесохме писмо, в което в качеството си на български православни християни, членове на Светата ни Църква, молим Светия Синод в лицето на нашите архиереи да обърне внимание на казуса, на който става жертва Украинската Православна Църква (УПЦ). Той датира от десетилетия, само че от 2019 година насам обстановката там ескалира, беше даден един подправен „ томос “ от патр. Вартоломей, с което той оглави, непосредствено можем да кажем, една разколническа конструкция, която за жалост стартира да дава своите духовни метастази по целия свят, защото виждаме наклонност за основаване на разколи в други поместни Църкви. В Черна Гора, където митрополит Йоаникий беше препятстван да бъде въдворен на своя архиерейски трон, виждаме това в Абхазия, виждаме това да бъде предизвикано в Ливан в Антиохийската Църква, виждаме това да се случва с провокации в Македонската Църква, където патр. Вартоломей се пробва да надделее и да курира процесите, за които няма ни минимум право. Предвид ескалиращата обстановка ние би трябвало да имаме позиция като поместна Църква. 

Нашето писмо има две посоки: едното е чисто църковно – правно-канонично, в което преглежда отклоненията на патр. Вартоломей, другото е институционално-обществено, в което призоваваме всички публични, политически структури в държавната власт да бъдат осведомени от Светия Синод за това, че ние, с изключение на членове на Светата Църква, сме и жители на тази страна и молим, по този начин както и други православни поместни Църкви дадоха своя глас, да бъде чут гласа ни да вземем за пример в Европарламента, на дипломатически равнища, в Брюксел в това число, и в тази ситуация съответно молим Светият Синод да осведоми политическите партии, някои от посолствата, където откри за добре, неправителствени организации и президента Румен Радев.

- Какво желаете да постигнете с това?

- Нашите планове са предизвикани от дълбоката болежка, която изпитваме и която вълнува всяко православно християнско сърце, когато става дума за УПЦ. Молим гонението да бъде спряно, молим БПЦ да заеме една почтена позиция, канонична, духовно виновна, в която да се причисли към гласа на останалите поместни Църкви, които все още са 8 на брой, в чиито Синодални решения са обявили че упорстват за осъществяване на Всеправославен събор, в който да бъде прегледано държанието на патр. Вартоломей. Проблемът с патр. Вартоломей е подобен, че той в текста на „ Томос‘19 “ споделя, че е глава на Църквата, което е немислимо да бъде признато, защото опонира на Църковното обучение, на догматите и на Вселенските Събори. Поради това ние молим Светият Синод, който сътвори една комисия преди пет години по въпроса за УПЦ и имаше позиция от времето, когато Петро Порошенко управляваше, и в която осъди политическите дейности, които водят война против УПЦ. Ако може поради и предходните им позиции уместно да отговорят на това безвластие и тежко беззаконие. 

Виждаме кърваво гонение в дословен смисъл, виждаме една Църква, която е ръководена от своя нравствен архипастир, който сега е в същински интервал на тествания, в страдалчески героизъм на същинска Голгота, в това число кръвна, освен безкръвна. Има архиереи с към този момент влезнали присъди, някои от които са с електронни белезници и са упрекнати за това, че да вземем за пример приказват на съветски език, че служат на църковнославянски език или пък че почитат светии, които са просияли в Руската Православна Църква, които са били представители на Киевска Рус или на Светата Рус. Изумително е, защото както Старецът Иона (Игнатенко) Одески споделя, както и Старецът Зосима (Сокур), няма разлика сред Беларус, Малая Рус и Светая Рус. Човек когато вижда това, което се случва, се чуди осъзнават ли какво правят.

- Там в тази общественост, за която Вие говорите, църковна, доста наши сънародници се черкуват в тези храмове.

- Да, по този начин е, ние точно заради това настояваме Светият Синод да осведоми президента Румен Радев, защото той има цялостните пълномощия и пълномощия да отбрани най-голямата българска диаспора в Украйна, които са православни християни, кръстени в Светата Купел на Украинската Православна Църква –  Московска Патриаршия и надлежно тези хора също са подложени на гонение. Доколкото ни е известно има не едно писмо точно от тази диаспора, които са адресирали молба, която изцяло се припокрива с нашата към Светия Синод, в която молят за отбрана.

Тези дни някакво Неправителствени организации, което е ръководено от украинска гражданка, си разреши да подлага на критика член на Светия Синод и да желае и да търси сметка и да задава дневния ред на архиереите на Светия Синод. Нека да напомним, че тук е България, тук са и Балканите, този техен модел и метод на държание, отношение към Църква и институции е неупотребим, жертван е безусловно на неуспех и без подозрение ние знаем, че нито един разумен човек, още повече български архиерей, член на Светия Синод никога не би се повлиял и не би застанал в отбрана на ПЦУ (неканонична „ православна черква на Украйна “) или пък в интерес на разкола. Освен това колкото за митрополит Даниил, тук е доста значимо да се подчертае, че става дума за негово персонално мнение в качеството му на архиерей, който има право на такава персонална позиция, което никога не ангажира Светия Синод, нито институцията БПЦ. Това е негово право и в тази ситуация Светият Синод няма по какъв начин да се разграничи от персоналното мнение на един от своите членове, по този начин както други архиереи той има право да има свое. 

Очевидно тази жена извършва непознати ползи, несъмнено това са едни антибългарски ползи, антидържавни, само че и антицърковни, които несъмнено са обречени на неуспех. Даде се повече звук, само че ние имаме вяра в мъдростта на нашите архиереи и нямаме подозрение, че те ще формулират една позиция, която преди всичко пред Небето, пред Господа и пред целия Православен свят и изключително пред тези, които са в гонение, да засвидетелства своята съпричастност към единното семейство на Православната Света, Апостолска и Съборна Църква.

- Вие казахте, че има доста хора, които от там, от Украйна, Ви благодарят за това, което сте създали, получавате мнения за тази подписка.

- Безспорно това единствено може да ни радва и популярност на Бога сме в ежедневни контакти с хора от разнообразни места в Украйна, както от Западна Украйна, от Донбас и Одеса, Киев и на всички места, в това число духовници, архиереи, благодарят ни. Предвид събитията не са изпратили все още писмо, само че за нас е значим отзивът им, който е чисто човешки и най-сърдечно топъл. Както споделяме в писмото, вашите сълзи са наши сълзи, вашата болежка е наша болежка, вашите вопли са наши вопли, вашите рани са наши рани, само че вашето самообладание, вашата вяра, вашата религия, вашата обич и вашата храброст и безстрашие са и наши.

Мога да кажа, че нашето писмо беше един тест за това какъв е пулсът, какъв е духът на БПЦ в нейния тайнствен смисъл онлайн Тяло Църковно, какво е настроението на хората. Защото е удивително в днешно време, когато виждаме неразбирателства, неприятно говорене, приказваме за рецесия във всяко едно направление, внезапно да забележим хора, които не са тясно църковни, само че са публично известни, които обаче приказват с едни уста, с едно сърце в отбрана на УПЦ и то като за свои събратя, това е извънредно значимо. 

Нашето писмо под формата на подписка е подписано преди всичко от монашестващи, от духовници, свещеници, които са от цяла България от другите епархии, надлежно имаме от университетските среди поддръжка, от журналистическите среди, от хора на изкуството, в това число и от политиците бяхме прелестно сюрпризирани, за което сме признателни. Виждаме че тяхната реакция като православни християни беше доста съответна и на място, почтена отбрана на нашия архиерей митрополит Даниил Видински. Направи едно доста прочувствено усещане, че отличникът на Пловдивска семинария за предходната година Теос Местан е стимулирал доста тъкмо повода за това да поддържа писмото. 

Писмото ни е, мога да кажа самоуверено, събитие което от дълго време не се е случвало в българския обществено-политически живот, нещо което да сплоти хората, показателни са и мненията, които са на българи, в това число и от чужбина, имаме български клирици които са на работа към други Православни поместни Църкви, само че също са стимулирали своята позиция. Това съгласно мен е нещо извънредно забавно, за мен това е казус, мога единствено да бъда признателна, че съм съпричастна на този развой, тъй като всяко деяние ражда противопоставяне, надлежно както има един групов Запад, който се пробва по всякакъв начин да бъде проводник и на война в Църквата, защото това е един георелигиозен план, нямам подозрение че ще пристигна и време, когато можем умерено да кажем за какво не да има един групов славянски Изток, който да противостои на всичко това, на което ставаме очевидци. 

Имаме също една откровена вяра, че България заради духовните си връзки с Украинската Православна Църква безусловно би могла да бъде хазаин на един Всеправославен събор, където да бъдат разисквани всички посоки на отклоненията, които са правно-канонични, на патр. Вартоломей и надлежно да поставим всички старания този ерес, който се зароди в Украинската Православна Църква да бъде кръстосан, да бъде оздравял и да можем тук в светата българска столица на Светата Премъдрост Божия, античната Сердикийска столица, да бъдем домакини на подобен събор. Мисля че това е нещо, което можем да си пожелаем и дай Боже да се случи.

Към момента петицията към момента събира поддръжка, като към нея са поканени да се причислят всички родолюбиви православни християни, които възприемат като свои православни братя украинския измъчен народ.

Петицията може да подкрепите тук https://www.peticiq.com/podkrepa_na_upc

Инфо: bnr.bg/radiobulgaria

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР